Tiszta Jövőért

Közhasznú Alapítvány

english  

Autogen tréning

Az autogén tréning nevű relaxációs eljárás, az egyik orvosi szempontból legjobban megalapozott és legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amely erősíti a test öngyógyító folyamatait. Az autogén tréning gyakorlása során saját aktivitásunkat használjuk fel, saját belső erőforrásainkból merítünk, ahogyan ezt a módszer neve is kifejezi- autogén (magától működő) módon.

Az autogén tréning (AT) lényege, hogy rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokon keresztül- befelé irányuló koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – hozzunk létre pszichés és testi-lelki ellazultságot. Ebben a relaxált állapotban elménk képes befolyásolni testünk önszabályozó rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja.  Az AT eljárás segít a stressz csillapításában oly módon, hogy idegrendszerünket megtanítjuk ellazítani. Ez a módszer a „passzív koncentrációra épít” vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazultság során megfogalmazott céljainkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan, nem „akarással” szeretnénk a változást létrehozni, hanem hagyjuk, hogy az érzések megtörténjenek. A gyakorlás során megélt testi, lelki élmények segítségünkre lehetnek az életvezetési „elakadásaink” felismerésében, azon keresztül pedig hozzá segíthetnek a változtatáshoz és egy optimálisabb belső egyensúlyi állapot kialakításához.

Alapítványunknál az eljárást kombináljuk konzultációs folyamattal, vagyis az AT egy plusz segítség a meghatározott probléma/nehézség feldolgozásában és kezelésében. A módszer lényege, hogy megahatározott számú ülés alatt a konzultáns megtanítja a technikát, amely azután a segítséget kérő sajátja lesz és bármikor és bárhol használhatja. A módszer nem bonyolult és gyakorlása nem időigényes, azonban egy élethosszon át jól használható segítség a mindennapi problémákkal és stresszel való megküzdésben.

Részletekről a munkatársaink adnak bővebb felvilágosítást.


Kövessen minket a facebookon is!