Tiszta Jövőért

Közhasznú Alapítvány

english  

Elterelés

Alapítványunknál 2016. őszétől új szolgáltatásként elérhető a megelőző-felvilágosító elterelés egyéni vagy csoportos formában, melyre személyesen vagy megadott elérhetőségeinken lehet időpontot egyeztetni.

 

Mi az elterelés?

 

Magyarországon minden kábítószerrel kapcsolatos cselekmény bűncselekménynek minősül. A 42/2008. (XI.14.) EÜM-SZMM együttes rendelete alapján kábítószer-élvező személy az igazságügyi orvosszakértő vagy az egészségügyi szolgáltató pszichiátere, addiktológus szakorvosa vagy klinikai szakpszichológusa által végzett állapotfelmérés alapján három típúsú ellátás egyikébe kerül besorolásra (kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatás). Az elterelésre jogosult személy a besorolás alapján választhat az elterelést nyújtó intézmények listájáról.

Ha valakit kisebb súlyú, kizárólag csekély mennyiségű, fogyasztói típusú kábítószert érintő bűncselekmény elkövetésén érnek, két lehetőség közül választhat. Az egyik a büntetőeljárás, amennyiben nem él az elterelés lehetőségével a másik a megelőző-felvilágosító szolgáltatás igénybevétele. Az elterelés tehát a büntetőeljárás alternatívája, melyet az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel az elkövető részére.
 Az elterelés egy 6 hónapos, egyéni konzultációkból vagy csoportalkalmakból álló foglalkozás, melyet szakképzett segítők végeznek. Az előzetes időpont egyeztetést követően szerződéskötéssel kezdődik a közös munka, ami folyamatos és rendszeres megjelenést igényel, így  fél év alatt befejezhető az eljárás. Az elterelés folyamatosságának feltétele, hogy a konzultációs alkalmak között nem telhet el több, mint 30 nap, amennyiben ez megtörténik a folyamatosság megszakad az elterelést előről kell kezdeni. Az elterelés végén kiállított igazolást az eljáró hatóságnál kell bemutatni, így hivatalosan is lezárásra kerül a büntető-eljárás.

 

Elterelésre jelentkezni a megadott elérhetőségeinken lehet, vagy akár nyitva tartási időben személyesen is!


Kövessen minket a facebookon is!