Tiszta Jövőért

Közhasznú Alapítvány

english  

Prevenciós foglalkozások

„Biztonságosabb szórakozás” prevenciós célú foglalkozás

 

 A foglalkozás iskolai színtéren kívül zajló, alapvetően 10-11-12. évfolyamos középiskolásoknak szóló célzott prevenciós foglalkozás, amely nagyjából egy tanítási napot igénylő interaktív csoportmunkát jelent. A foglalkozás, tematikája alapján, azon fiataloknak ajánlott, akikről életkoruk alapján feltételezhető, hogy fogyasztottak már valamilyen tudatmódosító szert, ami lehet legális és illegális szer egyaránt (pl.: cigaretta, alkohol, altató-, nyugtató-, fájdalomcsillapító hatású gyógyszer, vagy éppen füves cigaretta). A csoportvezetők interaktivitásra, egyéni véleményformálásra késztetik a csoporttagokat a csoportmunka módszereinek felhasználásán keresztül. Az ismeretek átadása mellett fontos módszer a saját élmények megosztása, a diákok érdeklődése és kérdései szerinti spontán és alkalmazkodó csoportvezetői reagálás. A foglalkozások alkalmával vetített kisfilmek, témafeldolgozó kártyák, közös megbeszélések mind azt segítik szemléletformálás révén, hogy praktikus, fiatalok által használható, reális gyakorlati tudáson alapuló, információ átadást nyújtó foglalkozás valósuljon meg. Amely segíti a fiatalokat abban, hogy bizonyos helyzetekben jobb, átgondoltabb döntéseket hozzanak, felelősségteljesebben viszonyuljanak a szerfogyasztáshoz, a megszerzett tudáson keresztül önmaguk vagy barátaik, ismerőseik vonatkozásában adekvát megoldásokat keressenek és minimalizálják az egyént érintő kockázatokat.

A foglalkozás tematikus elemei közé tartozik: fogalmak tisztázása - kipróbálástól függőségig vezető út - alapvető drog jogi ismeretek - ellátórendszer/kezelőhelyek ismertetése- ártalomcsökkentő ismeretek és praktikumok, hogyan lehet biztonságosabb egy esti szórakozás a gyakorlatban stb.

Foglalkozások jellemzői:

-         egy alkalom
-         időtartam: 5 óra
-         2 fő csoportvezető
-         maximális csoport nagyság 16 fő
-         pedagógusok jelenléte nélkül

A foglalkozások előzetes megbeszélés és egyeztetés alapján szerveződnek. Jelentkezés folyamatosan, időbeli ütemezés a jelentkezés sorrendjében, az Alapítvány kapacitásainak figyelembevételével. 


Kövessen minket a facebookon is!